BTW actie MediaMarkt 2016

MediaMarkt BTW-actie januari 2016

BTW-actie MediaMarkt januari 2016

Liefhebbers van gadgets en de nieuwste elektronica snufjes kijken er al bijna een heel jaar naar uit. De BTW-actie van MediaMarkt. Traditiegetrouw organiseert de elektronicagigant deze mega uitverkoop de eerste maand van het nieuwe jaar. En ook in januari 2016 is het weer raak. Dit, tot grote vreugde van de elektronicaliefhebbers. Hieronder vind je meer informatie over deze spectaculaire actie waarbij 21% BTW als korting wordt gebruikt.

Wanneer start de BTW-actie?

Ieder jaar weer wordt er heel wat gespeculeerd over de datum waarop de BTW-actie van MediaMarkt van start gaat. Op zich niet zo gek, want de actie staat garant voor vaak tientallen en soms zelfs honderden euro's voordeel. Hoewel ze alleen bij MediaMarkt weten wanneer de BTW-actie in 2016 van start gaat, kunnen we op basis van voorgaande edities wel een goede inschatting maken. Zo werd de laatste paar jaar het startsein voor de actie in de laatste week van januari gegeven. En wel op een woensdag vanaf 18:00 uur. Daarbij weten we ook dat de actie de afgelopen twee edities vijf dagen lang doorging (t/m zondag).
Tel deze informatie bij elkaar op. Dan is de kans groot dat de MediaMarkt BTW-actie van 2016 op woensdag 27 januari vanaf 18:00 uur begint en doorgaat t/m zondag 27 januari (online tot 00:00 uur).

informatie BTW- actie 2015 MediaMarktOp de hoogte gehouden worden wanneer er meer bekend is over de volgende MediaMarkt BTW- actie? Laat het ons wetenWe sturen een bericht zodra er meer informatie over dit soort acties beschikbaar is, en wanneer er tijdens de actieperioden eventueel speciale aanbiedingen worden gepresenteerd. 

21% BTW als korting

Om een aantal redenen is het voor sommigen nog niet helemaal duidelijk hoe de BTW-actie van MediaMarkt precies werkt. Hieronder leggen we uit hoe de actie werkt en laten we zien hoe de kortingsprijs aan de hand van een tweetal rekenvoorbeelden wordt berekend.
Een aantal jaar geleden raakte de populaire BTW-actie van MediaMarkt in opspraak. Dit, omdat de korting over de verkoopprijs helemaal geen 21% zou zijn. De BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) betreft een verplichte belasting, en kan dus niet zomaar van de prijs gehaald worden. Voor deze kritiek valt wel iets te zeggen. De effectieve korting bedraagt inderdaad geen 21% maar 17,36%. Ook kan de verplichte belasting niet zomaar worden afgeschaft. In het geval van de BTW-actie gebruikt MediaMarkt de 21% BTW als promotiemiddel voor de campagne en draagt het concern de verplichte belasting gewoon af. Aan de andere kant bedraagt de '21% BTW, Weg ermee!' in werkelijkheid een effectieve korting van 17,36%. Een kortingspercentage dat uitzonderlijk hoog is voor consumentenelketronica. Dus of je jezelf nu kunt vinden in de reclamecampgne of niet. Deze effectieve korting tijdens de actie levert heel wat voordeel op.

Verkeerde berekening BTW-korting:
MacBook reguliere prijs: €1449,- (inclusief wettelijk verplichte BTW)
Berekening: €1449,- / 100 = €14,49 * 21 = €304,29
MacBook kortingsprijs: €1449,-  -  €304,29 = €1144,71 (inclusief wettelijk verplichte BTW)

Juiste berekening BTW-korting:
Macbook reguliere prijs: € 1449,- (inclusief wettelijk verplichte BTW)
Berekening: €1449,- / 121 = €11,98 * 21 = €251,48
Macbook kortingsprijs: €1449,-  -  €251,48 = €1197,52 (inclusief wettelijk verplichte BTW)

Zoals je kunt zien is de effectieve korting uit het juiste rekenvoorbeeld €251,48. Zoals eerder gezegd is dit maar liefst 17,36%. Deze effectieve korting voor dit specifieke rekenvoorbeeld kun je als volgt berekenen: €251,48 / €1449,- = 0,1735 * 100 = 17,36%


Welke producten doen mee?

In principe geldt de BTW-actie bijna voor het hele assortiment. Er zijn echter een aantal productgroepen en merken waarvan de marge zo klein is dat hierover nooit een dergelijke BTW-korting kan worden gegeven. Daarnaast is er waarschijnlijk nog een groep elektronica waarbij een adviesprijs moet worden gehandhaafd. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval met de producten van Apple. Het elektronica aanbod dat meedoet aan de actie is ieder jaar weer iets anders. Zo werden producten van Sonos in 2014 nog uitgesloten van de actie, maar deden deze in 2015 wel gewoon mee. Dit gebeurde ook met gameconsoles. Met de Apple producten verliep het juist andersom. In 2014 werden nog wel Apple producten met korting aangeboden, maar in 2015 niet meer. Althans, niet in de webshop. Een aantal productgroepen die in 2014 en in 2015 van de actie werden uitgesloten zijn bijvoorbeeld: verlichting, computeraccessoires, batterijen, mobiele telefoonaccessoires, domotica (huisbeveiliging), rookmelders, kabels, Power-service, verzekeringen, giftcards & tegoedkaarten, Prepaid kaarten en alle abonnementen, speelgoed, boeken, spellen en computersoftware.
 

Apple Producten

Apple producten BTW-actie MediaMarktEen veel voormkomende vraag is of producten van Apple ook meedoen met de BTW-acties van MediaMarkt. Helaas is hier (nog) geen eenduidig antwoord op te geven. Tijdens de actie in 2015 werden volgens de voorwaarden alle Apple producten nog uitgesloten van de actie. Maar in januari 2014 werden wel degelijk verschillende Apple producten voor een bijzonder scherpe prijs aangeboden. Zo gingen de Apple Mac mini (MD398), Apple LED Cinema Display 27inch (resolutie 2560x1400) en de Apple MacBook Air 13 inch (MD760) met fikse korting over de toonbank. Ook hebben we op verschillende websites kunnen lezen dat tijdens de laatste editie alleen in de fysieke MediaMarkt filialen Apple producten werden aangeboden. Van wat we hebben kunnen achterhalen waren dit slechts enkele modellen van de Mac Air 128Gb (met 8Gb RAM), De MacBook Air 128Gb 13 inch, MacBook Pro Retina cto, iMac i5 1.4 Ghz, enkele iPads 2, enkele iPads 4 en enkele iPads Air 1 (met 128 Gb & cell). 

 

BTW-acties toen en nu

In 2005 werd de inmiddels befaamde kortingsactie voor de allereerste keer gehouden. In januari 2016 zal de BTW-actie van MediaMarkt dus zijn 11e verjaardag vieren. Destijds was het BTW-percentage nog 19%. Maar sinds oktober 2012 is het BTW-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Iets waar je als consument niet direct blij van wordt. Maar in het geval van de BTW-acties, waaronder die van MediaMarkt, pakt deze verhoging juist wel gunstig uit voor de consument. Want bij acties als de 'BTW-weg-ermee!'-actie geldt; hoe hoger de BTW, des te hoger de korting.

MediaMarkt BTW-actie 2012MediaMarkt BTW-actie 2013Taxfree Paradise Saturn 2013MediaMarkt BTW-actie 2014MediaMarkt BTW-actie 2015

Voorheen werd de BTW-actie ook nog wel eens in het najaar georganiseerd. Maar de afgelopen twee jaar was hier geen sprake meer van.
Elektronicaketen Saturn organiseerde voorheen ook verschillende BTW-acties onder de naam Taxfree Paradise. De acties van Saturn werden echter in de zomer georganiseerd. Nadat het Duiste concern MHS (moederbedrijf van beide elektronicaketens) in 2014 bekend maakte dat Saturn over zou gaan in MediaMarkt, hielden deze zomeredities voorgoed op met bestaan. Een bijkomend voordeel voor de consument is dat de met de overname van de Saturn vestigingen de MediaMarkt in Nederland een stuk groter is geworden. En zo ook de BTW-actie. De bekendheid van de winkelactie en het inkoopvoordeel van een elektronicagigant als MediaMarkt vormen in januari een gouden, maar bovenal voordelige mix.